Thursday, August 4, 2011

Pasar Kuala Berang dibuka sepenuhnya September ini.

Oleh : FAUZI MOHD.


YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said ketika meninjau kemajuan pembinaan Pasar Kuala Berang pada bulan Mei, 2011 lalu.

Pasar baru Kuala Berang yang dirancang bakal dibuka sepenuhnya awal bulan lalu, ditangguhkan sebulan lagi bagi memberi laluan kepada kerja-kerja penambahbaikan.

Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu, Haji Talaha Ali berkata, pasar yang dibina dengan kos RM12 juta itu menerima peruntukan tambahan RM500,000 daripada kerajaan negeri bagi kerja-kerja pengubahsuaian.


Walau bagaimanapun katanya, lot niaga di bahagian pasar basah yang menempatkan peniaga ikan, daging, ayam, sayur-sayuran, buah-buahan dan barang dapur serta kedai jahit di aras dua telah dibuka sejak beberapa bulan lalu.

"Kerja-kerja akhir mengambil masa kira-kira sebulan lagi bagi memastikan ruang niaga kedai pelbagai dan medan selera lebih tersusun, termasuklah tandas awam dan laluan pejalan kaki yang lebih selesa.

"Manakala, kawasan tapak pasar lama yang bersebelahan dengan pasar baru akan dijadikan lot parkir kenderaan," katanya ketika dihubungi Teganukita di sini hari ini.

Tambah Talaha, pasar berkenaan mula dibangunkan pada tahun 2006 bagi menggantikan pasar lama yang sudah uzur.HULU TERENGGANU HARI INI

No comments:

Post a Comment